27 Μαΐ 2012

"Δεν φταίνε το Μνημόνιο και οι ξένοι"

Να πουν την πλήρη και σκληρή αλήθεια στον ελληνικό λαό καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, ενώ παραδέχεται ότι και τα δύο Μνημόνια περιέχουν πολλά λάθη, τα οποία μπορούν να διορθωθούν.

"Η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο '90 - 93', που κυβέρνησε η Ν.Δ., ζούαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε, δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο", σημειώνει σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην τα ρίχνει όλα στο Μνημόνιο και τους ξένους διότι αυτό είναι που στην πραγματικότητα συνέβη.

"Όταν τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά από παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, συμφώνησαν, με καθυστέρηση να φτιάξουν μια κοινή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, τα έριξαν όλα στους κακούς ξένους και το Μνημόνιο, αντί να πουν ότι αυτό είναι μια ανάγκη, την οποία επέβαλε η δική μας κακή πολιτική στο παρελθόν. Η εκκαθάριση του θέματος αυτού αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να εξασθενήσει το κύμα εναντίον του Μνημονίου", τονίζει.

Επισημαίνει ότι τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν νεότερα πολιτικά στελέχη, άφθαρτα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.

"Το Μνημόνιο, τα δυο Μνημόνια για την ακρίβεια, περιέχουν πολλά λάθη, αρκετά από τα οποία είναι δυνατόν να διορθωθούν. Η Ευρώπη, για όσους την ξέρουν, είναι ένας οργανισμός ο οποίος δέχεται τον διάλογο, στηρίζεται στον διάλογο. Είναι αυτονόητο ότι ορισμένες αδυναμίες μπορούν σίγουρα να διορθωθούν, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι τον διάλογο θα τον κάνουμε ενωμένοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, ισχυροί και ταυτόχρονα να είμαστε φιλικοί και αξιόπιστοι. Πρέπει να ανακτήσουμε -είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να το πετύχουμε σιγά σιγά- τη χαμένη αξιοπιστία μας", σημειώνει.

Αυτή την περίοδο, όπως σημειώνει, ξανασυζητείται το όλο πρόβλημα της λιτότητας που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα πάμε τουλάχιστον σε ένα συμπληρωματικό σύμφωνο, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, κάτι που για μας είναι σημαντικό.

"Θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο προεκλογικός αγών πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές. Πρέπει, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει το βασικό πολιτικό πρόβλημα σε αυτές τις εκλογές, το οποίο συνοψίζεται στο εάν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη", αναφέρει, ενώ υποστηρίζει ότι όσοι λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ είναι δεν είναι σοβαροί.

"Η άποψη ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ είναι απλοϊκή και ασόβαρη. Ασφαλώς δεν μπορούν να μας βγάλουν, σύμφωνα με τις συνθήκες, από το ευρώ. Ωστόσο, αυτό γίνεται αναγκαστικά, εάν πάψουν να μας δίδουν χρήματα.

Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να ζητήσουμε να φύγουμε μόνοι μας και η Ευρώπη σίγουρα θα μας βοηθήσει να το κάνουμε, παρέχοντάς μας μια τελευταία υπηρεσία. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της παραμονής ή μη στο ευρώ υπάρχει και κρίνεται και είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος", επισημαίνει.

"Είναι ανάγκη ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, όταν τα πάντα φαίνονται να γκρεμίζονται γύρω μας, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα θεσμικό περιβάλλον καλύτερο, σταθερότερο, το οποίο θα μας βοηθήσει, αποφασιστικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα, που δεν είναι δυστυχώς το οικονομικό. Είναι πολιτικό: είναι η ανυπαρξία, η διάλυση του κράτους και όλα όσα το συνοδεύουν...".

           news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου