12 Μαΐ 2012

Bράζει η Νέα Δημοκρατία

Ρεύμα αμφισβήτησης του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, έχει δημιουργήσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και οι μετεκλογικοί χειρισμοί της ηγεσίας που, σύμφωνα με πολλούς, δημιουργούν σκηνικό συσπείρωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να εμφανίζεται μετριοπαθής, παραδεχόμενος την εκλογική του ήττα, μιλώντας ανοικτά για «χαμηλά ποσοστά», που δημιουργούν την «ανάγκη ενότητας», ωστόσο η αδυναμία της ΝΔ να ενισχύσει τις δυνάμεις της καθώς και οι πρώτες αποτυχημένες απόπειρες επανένωσης της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, έχουν δώσει τροφή για σχόλια αλλά και διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξης.

«Η ήττα ήταν βαριά. Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα. Κανείς δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει πρόσωπα», τόνιζε χθες, μιλώντας στο newsbomb μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο στέλεχος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, πριν αρχίσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και η αποκατάσταση της πολιτικής ισορροπίας στον τόπο.

Μεγαλύτερη είναι η δυσφορία στο λεγόμενο φιλελεύθερο κομμάτι της παράταξης, χωρίς ωστόσο οι συζητήσεις και ο προβληματισμός να περιορίζεται αυτή τη φορά, σε συγκεκριμένους μόνο βουλευτές.

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μαζέψουμε το 'παλιό' αλλά να απευθυνθούμε και στο 'καινούριο'. Δεν μπορεί μόνο ο κος Τσίπρας να απευθύνεται στους νέους», έλεγε, και πάλι στο newsbomb, άλλο στέλεχος της ΝΔ, παραδεχόμενο ωστόσο πως και το άνοιγμα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο, μπορεί, έστω και τώρα, να φανεί χρήσιμο.

Οι διαφοροποιήσεις και οι ενστάσεις «γαλάζιων» τέως και νυν βουλευτών , φάνηκαν και τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Είναι γνωστή άλλωστε η επίσκεψη του Νικήτα Κακλαμάνη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματα, στη Συγγρού, κατά την οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά, εγγράφως τις... «οδηγίες» του, σχετικά με το πώς θα έπρεπε να κινηθεί η ΝΔ σε ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες. Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, τέως βουλευτή, Ευάγγελου Αντώναρου, μέσω του προσωπικού του προφίλ στο tweeter, όπου ανέφερε: «Κάποιοι λέγανε πριν 2 χρόνια πως ο Καραμανλης οδήγησε τη ΝΔ σε "ιστορικό χαμηλό". Τώρα την βυθίσανε στον ιστορικό της πάτο».


Δυσμενή σχόλια ακούστηκαν και για τη χθεσινή δριμεία κριτική του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

«Τα ίδια λέγαμε και προεκλογικά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ανεβάσαμε τον Τσίπρα. Δεν καταλαβαίνω σε τι ωφελεί να ασχολούμαστε και τώρα μαζί του», σημείωνε «γαλάζιος» βουλευτής, δηλώνοντας ξεκάθαρα την εναντίωσή του στην επανάληψη της ίδιας άκαρπης ρητορικής.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όσοι υπερασπίζονται αυτή την κριτική, δεν διαφωνούν αναγκαστικά στην ουσία των σχολίων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, απλώς εκτιμούν πως έχει τελικώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία θεωρεί η «κλειστή», όπως λένε, ομάδα, που περιστοιχίζει τον αρχηγό της παράταξης.


«Και ποιος τρόπος είναι καλύτερος για να ενώσουμε τον Ελληνικό λαό γύρω μας, από το να ενώσουμε εμείς οι ίδιοι τις δυνάμεις μας; Η συσπείρωση, βέβαια, της Κεντροδεξιάς δεν θα γίνει χωρίς αρχές. Δεν θα είναι «συγκόλληση». Θα είναι ενότητα για να παίξουμε το ρόλο μας ως εγγυητές σταθερότητας και ευρωπαϊκής πορείας του τόπου. Θα είναι ενότητα για να νικήσουμε οριστικά το λαϊκισμό και να ανοίξουμε το δρόμο μιας νέας Μεταπολίτευσης. Η Παράταξή μας δεν θα ενωθεί με «φέουδα», ούτε θα υπάρξει ως ομοσπονδία από φέουδα. Θα ξεπεράσει το παρελθόν της και θα υπάρξει ως η μεγάλη Κεντροδεξιά, που διευρύνει τα όριά της προς όλες τις κατευθύνσεις, απευθύνεται σε όλους, αξιοποιεί όλους, συνθέτει απόψεις, αθροίζει δυνάμεις, πολλαπλασιάζει επιρροή», είπε χθες από το βήμα της Αιθούσης της Γερουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας, χωρίς να τους κατονομάσει, νέο κάλεσμα σε ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ και ΔΡΑΣΗ.
Για την ώρα ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προσέγγισης των υπολοίπων διαμερισμάτων της «πολυκατοικίας». Στην Καλλιρρόης, αναμένουν ξεκάθαρες κινήσεις ώστε να τοποθετηθούν όπως λένε ξεκάθαρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη, λόγω και του οικογενειακού της πένθους, δεν έχει ασχοληθεί σε έκταση με το ζήτημα καθώς άλλωστε δεν της έχει γίνει καμία προσωπική κρούση όπως μεταφέρουν οι στενοί της συνεργάτες ενώ ο Στέφανος Μάνος, με δημόσιες δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει πως η ΔΡΑΣΗ είναι πιο εύκολο να συνεργαστεί με το κόμμα της Χανιώτισσας πολιτικού, καθώς θεωρεί ανάχωμα ακόμη και την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, στο τιμόνι της παράταξης.
 
Πέραν εκείνων που θεωρούν πως το άνοιγμα προς τα κόμματα της κεντροδεξιάς, που δεν πέρασαν το κατώφλι της Βουλής, δεν αρκεί, υπάρχει και μια άλλη ομάδα βουλευτών, τα ονοματεπώνυμα της οποίας είναι γνώριμα στη βάση του κόμματος, που αναπτύσσουν μια γενικότερη ρητορική αμφισβήτησης, προειδοποιώντας στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια για πιθανή «έλευση αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων , που θα οδηγήσουν στην αποχώρηση όλης της εργατικής τάξης και της κοινωνικής βάσης που στηρίζει το κόμμα».

Από την κριτική των συγκεκριμένων στελεχών δεν ξεφεύγουν οι δυο Αντιπρόεδροι της παράταξης, στους οποίους χρεώνουν είτε διαφορά προσανατολισμού, είτε πάλι ασθενή παρουσία κατά την κρισιμότερη προεκλογική περίοδο, από τη μεταπολίτευση.

Μπορεί το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία να είναι εκρηκτικό λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής δεν χάνει το χιούμορ του.

Άλλωστε τα σενάρια, που κάνουν λόγο για επιστροφή του ώστε να ενωθεί η παράταξη, πληθαίνουν, ενώ κατά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ του κόμματος την Παρασκευή, οι βουλευτές "σκοτώθηκαν" να του σφίξουν το χέρι και να τον χαιρετίσουν.

Όπως αναφέρει η "Δημοκρατία του Σαββάτου", ο κ. Καραμανλής όταν χτύπησε το κινητό του κάποια στιγμή, είπε "δεν είμαι εδώ για κανέναν", ωστόσο το καλύτερο το φύλαγε για την είσοδο του Αντώνη Σαμαρά.

Όταν μπήκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, ωστόσο τρεις κοινοβουλευτικοί συντάκτες παρέμειναν στη θέση τους.

Βλέποντάς τους ο κ. Καραμανλής τους είπε γελώντας: "Εσείς γιατί δεν σηκωθήκατε; Άντε μη σας πω κανένα... εγέρθητω".

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το παράγγελμα κλήθηκαν να εκτελέσουν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, κ. Ν. Μιχαλολιάκου. Όσοι αρνήθηκαν, εκδιώχθηκαν από την αίθουσα.

               newsbomb.gr
                news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου