25 Μαΐ 2012

Άνεργος ένας στους τρεις Έλληνες - Κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές 3.000 ευρώ

Μέχρι το τέλος του 2012, η ανεργία θα αγγίζει το 28%, γεγονός που σε συνδυασμό με το ότι, όπως εκτιμάται, οι τιμές των προϊόντων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και οι μισθοί θα μειωθούν και άλλο, θα οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, στο επίπεδο της δεκαετίας του '70.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, στο τέλος του 2012 η στατιστική ανεργία θα είναι 28%, ενώ ο μέσος όρος του έτους θα ''κάτσει'' μεταξύ 23% και 24%. Πράγμα που σημαίνει ότι θα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1.200.000 άτομα.

Επίσης, ο κ. Ρομπολής, εκτιμά πως στο τέλος του 2012 οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των 1.800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχεί στο 50% του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί το 2008.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, τότε εκτιμάται ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα καθηλωθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτή που είχε τη δεκαετία του '70, γυρνώντας στα σχεδόν 40 χρόνια πίσω.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Ρομπόλης, όσες νέες θέσεις (περίπου 350.000) δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2000-2008, χάθηκαν μέσα σε δύο χρόνια (2010-2011).

Παράταση ίσως για έναν ακόμα μήνα, σκέπτεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία κανονικά κλείνει στις 31 του μήνα.
Ωστόσο, είναι τέτοια η κατάσταση στα έσοδα (έως και 30% η μείωση σε σχέση με πέρσι), που είναι αμφίβολο εάν φτάνει αυτό για να αποτραπεί το διαφαινόμενο κραχ.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο είναι πυρετώδεις και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς θα επισκεφθεί μεγάλες εφορίες και τελωνεία για να ζητήσει επιτόπου από τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, να συμβάλουν στην αναστροφή της έως τώρα αρνητικής εικόνας.

Ήδη, πάντως, στα δικαστικά τμήματα των εφοριών υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς μετά από σχετική οδηγία, θα επιχειρηθεί νέα άσκηση πίεσης προς τους οφειλέτες, αλλά αυτή τη φορά από πιο χαμηλά.

Ειδικότερα, έχουν αρχίσει οι οχλήσεις σε όσους χρωστάνε από 3.000 ευρώ και πάνω, με τη προειδοποίηση ότι εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις ήτοι κατάσχεση ακινήτων και κατάσχεση εις χείρας τρίτων, αρχής γενομένης από τα ενοίκια.

Παράταση αναμένεται να δοθεί και στη καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς συμπίπτει σχεδόν χρονικά με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ούτως ή άλλως είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας στο επίμαχο διάστημα, που κρινόταν αναγκαία η παράταση, παρά το ότι σχεδόν 400.000 φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τη δήλωση τους, επειδή έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
 
Είναι ενδεικτικό του φόρτου εργασίας, ότι το υπουργείο προσδοκά πολλά από το "κλείσιμο" όσο το δυνατόν περισσότερων από τις 485.000 εκκρεμείς υποθέσεις στις εφορίες, πάνω από τα κεφάλια των εφόρων επικρέμαται και ο πέλεκυς της παραγραφής στο τέλος του έτους των χρήσεων 2000- 2006.

            news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου