5 Απρ 2012

Σοκ, θλίψη και οργή για την αυτοκτονία στο Σύνταγμα

«Δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου». Με αυτά τα λόγια στο σημείωμα του ο 77χρονος συνταξιούχος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Ο 77χρονος, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του υπό το βάρος των οικονομικών συνθηκών το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.


Στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του ο συνταξιούχος έγραψε: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωσα γι’ αυτή. 


Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.

Πιστεύω πώς οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι. (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)».  



Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε οργή και θλίψη στην κοινή γνώμη. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στην πλατεία για να αποτίσουν σιωπηλοί φόρο τιμής στον συνταξιούχο. Το σημείο που έπεσε νεκρός ο 77χρονος μέσα σε λίγες ώρες γέμισε λουλούδια, σημειώματα κατά των μέτρων λιτότητας και της οικονομικής πολιτικής, κεριά, στεφάνια και αφιερώσεις. 

«Ο τρόπος, που επέλεξε, δηλώνει πολιτική θέση και στάση. Αν αυτός ο άνθρωπος αυτοκτονούσε στο σπίτι του δεν θα γινόταν τόσος θόρυβος, όπως δεν έγινε και για τις προηγούμενες αυτοκτονίες» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.

Χθες το απόγευμα οι «Αγανακτισμένοι» με σύνθημα «Όλοι στο Σύνταγμα. Να μην συνηθίσουμε στο θάνατο» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.  


Το βουβό κλίμα «έσπασε» με την πορεία «Αγανακτισμένων» μοτοσικλετιστών, οι οποίοι «πορεύτηκαν» με τα οχήματά τους περιφερειακά της πλατείας, για να καταλήξουν στο σημείο της αυτοκτονίας και να καταθέσουν στεφάνι

Το βράδυ δημιουργήθηκε ένταση όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.  


«Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι - πολιτεία και πολίτες - να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση» ανέφερε για την αυτοκτονία ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Ο
πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε συγκλονιστικό το γεγονός της αυτοκτονίας. «Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε συγκλονισμένος για το τραγικό γεγονός. «Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος. Έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα. Αυτό ακριβώς κάνει το χρέος μας πιο βαρύ και πιο επείγον! Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα! Να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε υψηλούς τόνους σχολίασε το γεγονός το
ΚΚΕ. «Αιδώς Αργείοι. Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέμματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους».

«Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση» υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο
ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός. «Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη» είπε ο Γιώργος Καρτζαφέρης.

«Ο τραγικός θάνατος του συμπολίτη μας καταγράφει τα αδιέξοδα της πολιτικής που τεμάχισε την κοινωνία. Μαρτυρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που αυτή η πολιτική συνεχίζεται, απουσιάζει δραματικά και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών», δήλωσε ο
Φώτης Κουβέλης.

Ο
Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι «Θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει, να έχουν κάνει χαρακίρι εκείνοι οι πολιτικοί που αποφάσισαν να βάλουν έναν λαό σε μία μέγκενη που λέγεται νέα τάξη πραγμάτων».

«Το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο» σημείωσε ο εκπρόσωπος της
Δημοκρατικής Συμμαχίας

               real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου