6 Απρ 2012

Για δεύτερη ημέρα ''ξύλο'' και χημικά στο Σύνταγμα

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ από δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συγκέντρωση και τα επεισόδια στο Σύνταγμα, και οι οποίοι κατήγγειλαν τη βίαιη συμπεριφορά και προπηλακισμούς των ανθρώπων του Τύπου από τις αστυνομικές δυνάμεις, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης. 

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ με αίτημα την απελευθέρωση των 15 περίπου προσαχθέντων στη διάρκεια της κινητοποίησης.

Η ένταση έξω από τη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 κι ενώ πλήθος κόσμου διαδήλωνε μπροστά από τη Βουλή. Περικυκλώνοντας τους συγκεντρωμένους και με χρήση χημικών και δακρυγόνων, οι αστυνομικοί τους απώθησαν προς την οδό Πανεπιστημίου. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν μάλιστα αδιακρίτως με κλοτσιές και μπουνιές τον κόσμο, ακόμα και τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα.


Μετά την επιχείρηση διάλυσης της συγκέντρωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν παρατεταγμένες στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και μπροστά από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται επί της Β. Γεωργίου. Στην κυκλοφορία δόθηκε γύρω στις 21:30 η λεωφόρος Αμαλίας, που είχε κλείσει νωρίτερα λόγω της κινητοποίησης.

Σημειώνεται πως ήδη από το μεσημέρι τοποθετήθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα κιγκλιδώματα, προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση της Βουλής από τους διαδηλωτές, ενώ λίγο μετά τις 17:30 έκλεισε και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, ο οποίος ξανάνοιξε μετά τις 22:30.

«Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ ενάντια σε συναδέλφους που κάλυπταν τόσο τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όσο και τη σημερινή με θύμα αυτή τη φορά και τον ίδιο τον πρόεδρο της Ένωσής μας Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε ήδη σε Νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ, (κάταγμα-εμπίεσμα κρανίου), το οποίο χρήζει χειρουργικής παρέμβασης»! Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της ΕΦΕ στοχοποιείται και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, όταν στις 15-12-10 χτυπήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι από άνδρα των ΜΑΤ, ενώ ασκούσε το λειτούργημά του, ενώ την επομένη η Ένωσή μας με  ανακοίνωσή της είχε επιστήσει την προσοχή στους αρμόδιους Υπουργούς «να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, γιατί φοβόμαστε ότι στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα».


 Επισημαίνουμε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά στοχοποιείται η ενημέρωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του (τ.) αρμόδιου Υπουργού Προστασίας(;) του Πολίτη προς τους εκπροσώπους της ΕΦΕ στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, επ’ ευκαιρία αντίστοιχων γεγονότων, πως «η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένη στη προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών με την ευαισθησία που του αρμόζει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να ασκείται ελεύθερα και απρόσκοπτα»(!!), και σε πλήρη αντίθεση με αυτές.

Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν,  ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται  συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της.

Επί πλέον διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως αυτή του συναδέλφου μας δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος υπέστη μόνιμη αναπηρία, αλλά επίσης και ότι μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων για την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των οργάνων της… τάξης (όπως αυτή σε βάρος της συναδέλφου Τατιανας Μπόλαρη) με τη συνήθη διαδικασία αρχειοθέτησης της οποιασδήποτε ΕΔΕ.

Μετά και από τα γεγονότα αυτά η Ένωσή μας θα συνταχθεί και με τις λοιπές Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του χώρου μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ελευθερία της ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιχειρούν να μας επιστρέψουν σε καταστάσεις και καθεστώτα, που έχει βαριά πληρώσει ο λαός μας και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας».


Χειρουργείται ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, που χθες βράδυ χτυπήθηκε από άνδρα των ΜΑΤ.

Ο Μάριος Λώλος χειρουργείται στο θεραπευτήριο "Υγεία" και οι γιατροί είναι εκείνοι που επιμένουν για την άμεση επέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το τραύμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο φωτορεπόρτερ χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού από άδρα των ΜΑΤ με την πίσω όψη του γκλομπ. Στην αρχή δεν ένιωσε ιδιαίτερο πόνο, στη συνέχεια όμως άρχισε να μουδιάζει όλη η αριστερή πλευρά (κεφάλι και χέρι) και γι' αυτό διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου και διαγνώστηκαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Για την επίθεση, πάντως, έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη περιμένουμε να αποδοθούν ευθύνες από τις ΕΔΕ που διατάχθηκαν για άλλες δύο παρόμοιες περιπτώσεις: του Μανόλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του, αλλά και της Τατιάνας Μπόλαρη που χτυπήθηκε με γροθιά.

 Τα χτυπήματα κατά των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ από αστυνομικούς είναι πολλά. Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο Μάριος Λώλος, Πρόεδρος της Ένωσης Φωτοεπόρτερ Ελλάδας, πρόκειται να χειρουργηθεί  για να αντιμετωπιστούν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που υπέστη ύστερα από χτύπημα χθες το βράδυ.

Είναι η δευτερη φορά που τον χτυπούν. Η πρώτη ήταν το 2010.  Ο Μάριος Λώλος κάταφερε να "επιβιώσει και να διακριθεί" σε εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες γύρισε χωρίς να έχει την παραμικρή γρατζουνιά και στο Σύνταγμα κάποιος αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με την λαβή του γκλοπ στο κεφάλι.

Πριν από λίγους μήνες, στις 05.10.2011 υπήρξε κι άλλο θύμα, η φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη.
Έγινε ΕΔΕ για  το περιστατικό αλλά δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ τα αποτελέσματα. 


Άλλο ένα θύμα είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, που έσκασε δίπλα του χειροβομβίδα κρότου λάμψης, στις 15.06.2011 με αποτέλεσμά να χάσει την ακοή του. 

Την προηγούμενη Τετάρτη, χτύπησαν και τη δημοσιογράφο Ρένα Μανιού. 

Τι γίνεται λοιπόν με τις...ΕΔΕ;

Η σύντροφος του Μάριου Λώλου. Ντίνα Δασκαλοπούλου,  ανέρτησε μια επιστολή, που αναφέρεται σε όλους  όσοι έπεσαν θύματα των γλοπ των ΜΑΤ.

Γράφει:
"Συνάδελφοι, σε λίγες ώρες ο Μάριος μπαίνει στο χειρουργείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο χτυπιέται από τα ΜΑΤ – έτσι και τούτη τη φορά δεν πιστεύαμε ότι είναι κάτι σοβαρό. Και τούτη τη φορά νομίζαμε όλοι ότι θα την γλιτώσει με ένα καρούμπαλο, με δυο μώλωπες και η ζωή θα συνεχιστεί.

Όπως συνεχίστηκε όταν χτύπησαν κατά πρόσωπο την Τατιάνα. Όπως συνεχίστηκε όταν στρίμωξαν τον Άρη. Όπως συνεχίστηκε όταν άφησαν ανάπηρο τον Μανώλη. Όπως, άλλωστε, συνεχίστηκε όταν χτύπησαν ξανά τον Μάριο πριν λίγο καιρό. Όμως αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά.

Αυτή τη φορά η γκλοπιά του "οργάνου" (που πάμε στοίχημα; Για άλλη μια φορά καμία ΕΔΕ δεν θα αποκαλύψει το όνομα και το βαθμό του) ήταν πισώπλατη. Και άνοιξε το κρανίο του και προκάλεσε αιμορραγία και πιέζει τον εγκέφαλό του και τον στέλνει στο χειρουργείο. Αν δεν κάνει, μας λένε, την επέμβαση μπορεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του να είναι επιληπτικός. Γιατί;

Γιατί ήταν εκεί όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία που ήθελαν να περάσει για αυτοκτονία. Γιατί οι εικόνες του από το έγκλημα που συντελείται στην Ελλάδα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Γιατί, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μας, ο Μάριος έχει διαλέξει πλευρά: ούτε ψέματα, ούτε αυταπάτες, είναι με τους εργάτες.

Τις επόμενες ώρες πολλά ντοκουμέντα θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα αποδεικνύουν ότι η επίθεση των κρανοφόρων στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ έγινε χωρίς καμία αφορμή και μόνο για λόγους εκδικητικούς. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά και δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηματολογήσουμε για αυτό – θα το κάνει ο δικηγόρος μας. Ούτε έχει καμία σημασία να αναζητήσουμε τον αριθμό και τα διακριτικά του κρανοφόρου που επέφερε αυτό το δολοφονικό, κατά τους χαρακτηρισμούς των γιατρών, πλήγμα στον Μάριο. Ελάχιστη σημασία έχει το όνομα του αυτουργού, όταν όλοι γνωρίζουμε το όνομα των ηθικών και των πολιτικών αυτουργών. Είναι τα ίδια χέρια που όπλισαν το χέρι του αυτόχειρα (και εκατοντάδων άλλων), είναι τα ίδια χέρια που χτύπησαν τον Μάριο (και δεκάδες άλλους).

Η πολιτική του Μαύρου Μετώπου που μετέτρεψε τη χώρα σε εργαστήριο νεοφιλελεύθερων πειραματισμών κατασκευάζει αληθινά θύματα και, ταυτόχρονα, παράγει αληθινά κέρδη. Το αίμα μας είναι ο πλούτος τους, η «σωτηρία» τους είναι ο εφιάλτης μας.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ (που μετρά ήδη δεκάδες θύματα της κρατικής καταστολής), αλλά και ως πολίτης της χώρας που μετατρέπεται ταχύτατα σε σωφρονιστική αποικία, ο Μάριος θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό το άνανδρο χτύπημα.

Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να κάνει κάτι παραπάνω από το να εκφράσει τη «βαθύτατη θλίψη και οργή του». Σε λίγες ώρες ανοίγει η Βουλή των Ελλήνων και περιμένουμε αυτή τη φορά, έστω και αυτή τη φορά, να μην στρέψει το κεφάλι και από αυτή την προαναγγελθείσα επίθεση. Σε λίγες ώρες συνάδελφοι, άλλη μια εργάσιμη μέρα ξημερώνει. Κι ένας από εμάς – ο πολλοστός- δεν θα είναι δίπλα μας.

Αυτό το χτύπημα δεν ήταν στον Μάριο, ήταν στο κεφάλι, στα μάτια και τα αυτιά όλων μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου