2 Απρ 2012

Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα «πληρώσουν» τα 14 δισ. του Μαΐου

Τελικώς, θα είναι μεγαλύτερο από 11 δισ. ευρώ, το ύψος των περικοπών που θα ανακοινωθεί τέλη Μαΐου (και όχι αρχές Ιουνίου) από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές (κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν στις 6 Μαΐου).

Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώνεται μόλις τώρα, η υστέρηση στα προβλεφθέντα είναι μεγαλύτερη απ' ότι αρχικώς υπολογίζονταν.

Για παράδειγμα, η νέα μαύρη τρύπα που θα προκύψει από το μέτωπο των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο, θα καταστήσει την εξέλιξη αυτή, περίπου, αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, εξ αιτίας αυτών των γεγονότων, οδεύουμε τελικώς προς περικοπές της τάξης των 14 δισ. ευρώ, περίπου, γεγονός το οποίο θα φέρει σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση τόσο τον επόμενο πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών που θα επιλέξει.

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το «μαχαίρι» θα μπει εκεί όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα «λίπος». Κι όπως προκύπτει από μια απλή ανάλυση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, οι πιθανότεροι ύποπτοι είναι οι μισθοί (κι ενδεχομένως οι συντάξεις) του δημοσίου και τα όποια επιδόματα έχουν απομείνει.

Ήδη, το παρόν οικονομικό επιτελείο λέγεται ότι έχει αρχίσει να «τρέχει» όλα τα πιθανά σενάρια, ωστόσο, το ...προνόμιο της τελικής επιλογής και της ανακοίνωσης της θα το έχει η επόμενη κυβέρνηση. Ενδεχόμενο να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, δεν υπάρχει.

Τα μηνύματα που έρχονται τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τις Βρυξέλλες είναι σαφή όσο και κατηγορηματικά: η παραμικρή παρέκκλιση θα σηματοδοτήσει τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Κι ως γνωστόν, η τελευταία δεν έχει από πουθενά αλλού να περιμένει λεφτά, σε αυτή τη συγκυρία, η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου μια δεκαετία!

            newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου