3 Δεκ 2011

Καψόνια Στις Υποψήφιες Του Λιμενικού

                            
    Καταγγελία για σεξιστική και εξευτελιστική μεταχείριση γυναικών υποψηφίων σε διαγωνισμό του Λιμενικού Σώματος, έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, ζητώντας την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Η ίδια επικαλούμενη καταγγελίες υποψήφιας στον διαγωνισμό του Λιμενικού Σώματος για κατάταξη αξιωματικών ελληνικής ακτοφυλακής ειδικότητας νομικού, υποστηρίζει ότι οι υποψήφιες αναγκάστηκαν χωρίς προηγουμένως να το γνωρίζουν από την προκήρυξη σε υγειονομική εξέταση.

Τις καταγγελίες αυτές, μάλιστα, μετέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, στην οποία συμμετείχε και η
Γενική Γραμματέας Ισότητας, ζητώντας να διερευνηθεί η καταγγελία της εν λόγω υποψηφίας στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς αυτούς κατά την εξέταση «οι υποψήφιες αναγκάστηκαν να γδυθούν ενώπιον της υγειονομικής επιτροπής που απαρτιζόταν από άνδρες γιατρούς και μία γυναίκα». Όπως αναφέρει η κυρία Αμμανατίδου, «η γυναίκα γιατρός αφού τις ακροάστηκε αποχώρησε από την αίθουσα και στην συνέχεια και ενώ ήταν γυμνές οι υποψήφιες, αναγκάστηκαν να κάνουν κάμψεις, κουτσό και να τρέχουν μέσα στην αίθουσα υπό τα βλέμματα όλης της επιτροπής και των συνυποψήφιων τους και υπό τα σεξιστικά σχόλια μάλιστα των γιατρών»!

Η βουλευτής ανέφερε στην Επιτροπή Ισότητας ότι «εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες τίθεται θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης και βάναυσης προσβολής της προσωπικότητας των υποψηφίων» ζητώντας να χυθεί άπλετο φως.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν απευθύνει επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητώντας την άμεση διερεύνηση της σοβαρότητας των καταγγελιών αυτών αφού, όπως επισημαίνουν, «η προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των γυναικών και η σαφής σεξουαλική παρενόχληση που περιγράφεται στην καταγγελία, συνιστά κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων αλλά και παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας». Έτσι θεωρούν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «οφείλει μία άμεση και πειστική απάντηση και οι αρχές οφείλουν να προχωρήσουν, εφόσον ελεγχθούν οι καταγγελίες, στην παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων».

Σύμφωνα με την από 3-8-2011 υπ' αριθ. 1212.9/01/11 προκήρυξη του ανωτέρω διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχε η καταγγέλλουσα, η υγεία και η άρτια σωματική διάπλαση των υποψηφίων διαπιστώνεται από αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 133/02 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (βλ. παρ.1 ε στο άρθρο 3, Γενικά προσόντα υποψηφίων της προκήρυξης). Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.2 β του Π.Δ. 133/02 η σωματική κατάσταση του προσωπικού της παρ.1 του άρθρου 1 «Εξετάζεται από Αξιωματικούς του Υγειονομικού της ειδικότητας των Ιατρών, κατά της μεθόδους της Ιατρικής Επιστήμης (...)». Όπως όμως αναφέρεται στην επιστολή των Οικολόγων Πρασίνων, τα όσα υποστηρίζονται από την καταγγέλλουσα υποψηφία «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων των υποψηφίων».
 
                 blog.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου